URKarnas värld

URKar är inga skurkar. De är bara urkopplade. Följ med på en resa till Stockholms underjord!
Tillsammans med underjordens härskare Hades, Alice i Underlandet eller Don Quijote upptäcker vi URKarnas Värld. En dramatiserad, interaktiv och medskapande visning för skolår F-9 där vi utforskar hur underjordisk resursåtervinning kan se ut.

URK är en förkortning av ur-kopplad och är det namn som betecknar de urkopplade rör och ledningar som ligger under marken, men som inte längre används. Medan jordens mineralresurser grävs upp och förbrukas i rasande takt, ligger URKarna bortglömda och oanvända under våra städer. Med utgångspunkt i Björn Wallstens forskning på återvinningen av dessa metaller ur "stadens gruva", s.k. ”Urban mining" lär eleverna i denna dramatiserade visning känna URKarnas värld.

Vad kan återanvändning och återvinning av de urkopplade rören leda till? Vad står egentligen i vägen för att människan ska kunna väcka URKarna ur deras dvala?

Den dramatiserade visningen sker tillsammans med en konstnär och en av gestalterna i Långsjö teaters föreställningen "URKarnas värld"; Hades, Alice i Underlandet eller Don Quijote.

Med finansiellt stöd av Riksbankens jubileumsfond.

I samarbete med: Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

NÄR?
DATUM: 10/3, 16/3, 18/3, 19/3 2020.
TIDER: Kl 8.30-10.30, 10.30-12.30 eller 12.30-14.30 eller efter önskemål.
Själva visningen pågår ca en timme. I tiden på två timmar är inräknat en halvtimme före och en halvtimme efter för påklädning, toalettbesök och hissfärd.

HUR?
I regi av Långsjo: Teater. Under ledning av konstnär Johanna Törnqvist och skådespelare Angela Wand.

Vi kommer vistas 25 meter under jorden. Reaktorhallen nås med hiss eller trappor.
I hissen kan man åka 25 pers åt gången och resan tar ca 90 sekunder.

Matsäcksrum finns tyvärr inte tillgänglig i lokalen, men det går bra att äta mellanmål på stående fot före eller efter visningen.

Tillgänglighet:
Anpassad toalett och hiss finns. Inga större nivåskillnader.

VEM?
Skolår F-9 grundskola och särskola.
Gymnasiet.
Visning anpassad efter ålder.

Aktiviteten lämpar sig för:

Geografi, svenska, bild
Skriv ut Dela via mejl Dela via Twitter Dela via Facebook