Serie- eller mangaworkshop

Tecknarworkshop för åldrarna 10 år och uppåt med fokus på att skapa egna figurer som kan användas i olika medier/berättelser. Ingen förkunskap krävs.
Detta workshopupplägg går igenom förenklad anatomi, hur man får volym och tyngd i sina figurer, rörelsedynamik och sinnesstämningar. Vi går tillsammans igenom grunderna i att skapa tecknade figurer med hjälp av enkla former såsom block, cirklar och rör. Deltagarna får prova olika teckningstekniker steg för steg.

Grundkursen är lämplig för åldrarna 10 år och uppåt och kan varieras med hänsyn till målgruppen. Den kan även läggas upp som en fortsättningskurs, då med större fokus på berättaraspekten i seriemediet (och hur man kan inspireras av manga, comics, animation, m.m.).

När workshopen fokuserar på manga (japanska serier) inleds den med en kortare genomgång av de japanska seriernas historia, hur de traditionellt publicerats och vad de kommit att bli idag. Detta upplägg ger också en inblick i hur japanskt bild- och minspråk färgat av sig på t.ex. hur vi idag använder emojis.

En mer avancerad kurs som lägger större fokus på serier, bildmanus och berättande kan genomföras för ÅK 7 och uppåt. Uppläggen kan fördelas på fler klasser, samt användas som ett berättarverktyg i läroämnena eller för elevens val.


1 dag (3 lektioner á 4,5 h undervisning): 8 000 SEK
2 dagar (4,5 h undervisning/dag): 15 000 SEK
1 vecka (5 dagar med 4,5 h undervisning/dag): 30 000 SEK
(Samtliga priser är inkl. soc.avg, exkl. moms.)

Gruppstorleken (hel- eller halvklass) kan varieras baserat på upplägget. Kontakta Lisa Medin för mer information.

Arbetsmaterial som behöver finnas på plats är ohålade A4-skrivarpapper, blyertspennor, sudd och pennvässare.
Det behöver även finnas en whiteboard med whiteboardpennor för teckningsexempel samt en projektor (för att visa upp exempelbilder) som kan kopplas in i medtagen dator, USB-sticka eller iPad (med HDMI- eller VGA-sladd).
På begäran finns även övningsstenciler samt referensböcker/-tidningar som deltagarna kan bläddra i tillgängliga.

Aktiviteten lämpar sig för:

Sv, Eng, Hk, Bild, SO (t.ex Historia & Samhällskunskap) samt textil- eller träslöjd.
Kulturpedagog finns till denna aktivitet
Skriv ut Dela via mejl Dela via Twitter Dela via Facebook