Coraline - Neil Gaimans fantasydrama som opera

En äventyrsopera baserad på Neil Gaimans Coraline där vi följer den modiga flickan när hon utforskar de hemligheter som döljer sig i hennes nya hus.
Våren 2020 sätter Folkoperan upp Coraline – en äventyrsopera för unga baserat på Neil Gaimans kultbok med nyskriven musik av Mark-Anthony Turnage. Här följer vi med 11-åriga Coraline Jones när hon utforskar de hemligheter som döljer sig i hennes nya hus. Coraline som är en internationell samproduktion med bl a Royal Opera i London.

Neil Gaimans bok om den modiga 11-åriga flickan Coraline är en modern fantasyklassiker som även gjorts som animerad långfilm. Coraline är en spännande musikberättelse som belyser barnets perspektiv och idévärld. Den handlar om att våga gå sin egen väg, om mod och om att upptäcka att du kan så mycket mer än du tror – bara du vågar.

Folkoperan presenterar Coraline med en ensemble av operasångare som Sanna Gibbs, Jacqueline Miura, Olle Persson, Hillevi Martinpelto, Ingrid Tobiasson, Ulrik Qvale, Helgi Reynisson. Alla sjunger såklart på svenska och musiken spelas av Folkoperans orkester.

Coraline handlar om en 11-åriga flicka som nyligen flyttat in i ett nytt hus tillsammans med sina snälla men rätt självupptagna föräldrar. Det nya huset visar sig rymma en spegelvänd värld där allt ut som vanligt förutom att alla har knappar istället för ögon. Den andra världen verkar först innehålla allt som Coraline kan önska sig; uppmärksamma föräldrar, roliga grannar, godare mat och roligare leksaker. Trots allt är det något som skaver, hon hör mystiska barnröster, den andra mamman uppträder plötsligt väldigt underligt och snart upptäcker hon att hennes riktiga föräldrar har försvunnit. Coraline inser att hon är den enda som kan göra något, hon måste bryta förbannelsen för att rädda sina föräldrar och för att inte själv bli fast för alltid.

Musiken är skriven av Mark-Anthony Turnage som är en av vår tids mest framförda klassiska tonsättare. Hans är mest kända opera är Anna Nicole (om glamourmodellen Anna Nicole Smith) för The Royal Opera i London.

Aktiviteten lämpar sig för:

Operamusik, historia, fantasylitteratur, mod, självtillit/självkänsla/självförtroende, källkritik, utmana sina gränser, klassisk musik
Skriv ut Dela via mejl Dela via Twitter Dela via Facebook